W dziale | Fakty

Dobre Mikroorganizmy w stawie miejskim

Opublikowany 17.05.2012

Przez trzy dni do stawu w lubartowskim parku miejskim trafiło dwa i pół tysiąca litrów Efektywnych Mikroorganizmów.Dobroczynne bakterie mają doprowadzić do regeneracji stawu i zlikwidować nieprzyjemną woń glonów i mułu zalegającego na dnie. Substancja była wpuszczana do stawu z pokładu łodzi pod okiem dr Marcina Sitarka z Bydgoszczy.  – Dostarczamy grupę mikroorganizmów, które zamieniają wszystkie procesy gnilne powodujące brzydki zapach na procesy fermentacyjne i likwidują te zapachy. Poza tym likwidują problem glonów, które „okupują” górne warstwy wody i zabierają tlen innym organizmom wodnym – mówi dr Marcin Sitarek.
Jego zdaniem już po roku widać poprawę jakości wody w stawie, odkąd wrzucane były kule bokashi zawierające Emy. – Teraz ta woda już czystsza i pachnie lepiej – dodaje Sitarek.
Wywodząca się z Japonii metoda w wielu krajach stosowana jest zarówno w rolnictwie, jak i w hodowli oraz recyklingu odpadów organicznych. Środki na ekoregenerację stawu wyłożyło Miasto Lubartów i Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Lublinie.
Tekst i foto: Jerzy Piekarczyk

Autor:

<- zobacz inne artykuły tego autora (3929).


Skontaktuj się z autorem

Pozostaw opinię

Musisz być zalogowany/a, aby móc komentować.