Gimnazjum nr 2 specjalistą zdrowego stylu życia

Kolejny już rok szkoła realizuje Program Szwajcarsko-Polskiej Współpracy pod nazwą KIK-34. W piśmie podpisanym przez Prof.dr hab. n. biol. Jadwigę Chrzanowską i Prof.dr hab. n. med. Mirosława Jarosza czytamy: „W związku z realizacją w Państwa placówce Programu Szwajcarsko-Polskiej Współpracy (KIK-34) oraz uzyskaniem CERTYFIKATU SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ składamy wyrazy uznania za podjęte działania, które przyczyniają się do realizacji założeń i celów Programu Szwajcarsko-Polskiej Współpracy, jakimi są promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie nadwadze i otyłości wśród dzieci młodzieży.”

Szkoła podejmuje szereg działań w zakresie aktywnoścertyfikat_1ci fizycznej oraz promujących zdrowe żywienie. Oprócz pozalekcyjnych zajęć sportowych, organizowane były imprezy sportowo-rekreacyjne, m.in. Piknik rodzinny, Mistrzostwa Europy w Piłce nożnej z okazji pierwszego dnia wiosny, rozgrywki o Mistrzostwo Szkoły w piłce nożnej, koszykowej czy siatkowej, wycieczki, biwaki czy rajdy rowerowe. W I semestrze, we współpracy z firmą Winiary realizowany był program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo”. Szkoła zapewnia uczniom smaczne, zdrowe obiady. W sklepiku szkolnym można codziennie kupić kanapki, soki owocowe, koktajle mleczne, płatki śniadaniowe, czy muesli. Znacząco wzrosło spożycie wody mineralnej. Z inicjatywy uczniów, średnio raz w tygodniu, organizowane są tzw. „Strefy zdrowia”, podczas których uczniowie samodzielnie przygotowują zdrowe przekąski i napoje. Degustacje tych produktów, poparte informacją nt. wartości odżywczych i korzyściach zdrowotnych, z pewnością będą kształtować kulinarne gusty młodzieży z Gimnazjum nr 2 oraz pozwolą w przyszłości dokonać prozdrowotnych wyborów.

Małgorzata Wysoczyńska