„Strefa witamin” w Gimnazjum nr 2
Zdrowie zaczyna się na talerzu, czyli jedzenie ma znaczenie! Takie hasło przyświeca organizowanym przez Spółdzielnię Uczniowską „Karmelka” oraz uczniów Gimnazjum nr 2 w Lubartowie, cotygodniowym akcjom pod nazwą „Strefa witamin”. O pierwszej akcji już pisaliśmy. Teraz informujemy o kolejnych. 11 lutego Alicja Łebkowska, Natalia Blicharz, Kasia Sierant i Ola Gaweł przygotowały „II Strefę witamin”, a w niej przepyszne zdrowe kanapki na razowym pieczywie. Cała społeczność szkolna degustowała kanapki z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką, posypane zielonym koperkiem, a także kanapki z pastą jajeczną. Do tego porcja witaminy C w postaci wody z cytryną, czyli lemoniady. Dodatkowo każdy uczeń otrzymał ulotkę z informacją o wartościach odżywczych i korzyściach zdrowotnych konsumowanych produktów. Soki owocowe, pomarańczowy, jabłkowy, marchwiowy i z buraka oraz sałatka owocowa to propozycja kolejnej grupy uczennic, na kolejną „III Strefę witamin”. Tym razem swoją „wizję zdrowia” realizowały: Weronika Gdula, Kinga Prażmo, Karina Góralska i Patrycja Pindłowska. Za ich sprawą, 3 marca najbardziej obleganym miejscem w szkole był łącznik, gdzie można było skosztować pyszności przygotowanych na tę okazję. Można śmiało stwierdzić, że te degustacje stają się szkolną tradycją, na które z wielką niecierpliwością czeka szkolna brać. Po raz czwarty „Strefa witamin” zagościła 10 marca. Choć tym razem królowały słodkości, nie zabrakło też witamin. Wiktoria Antoniak, Weronika Gdula, Patrycja Pindłowska, Alicja Pietrzela, Marlena Sędowska i Iga Piskorska przygotowały sernik z galaretką, owocami i bitą śmietanką, ciasto czekoladowe, muffiny , truskawki i pomarańcze w czekoladzie oraz napój czekoladowy, który w ilości 6 litrów rozszedł się w mgnieniu oka, tzn. podczas dwóch przerw międzylekcyjnych. Kolejny sukces i znowu tygodniowe oczekiwanie na następną strefę. Co tym razem będzie? I kto przygotuje degustację? – zastanawiali się uczniowie. Jagoda Dziuba, Gabrysia Hudaś, Gabrysia Wojtaś i Laura Florek to autorki kolejnej Strefy zdrowia, która przebiegała pod hasłem „Białko i wapń! Udana para”. W roli głównej wystąpił ser żółty, a tak dokładnie jego cztery rodzaje, czyli: dwukolorowy ser Dublet, ser Gouda, serek Figaro oraz nowy produkt „Michowianki”– przepyszny ser z orzechami włoskimi pod nazwą „Hipokryta”. Był też znany, wielokrotnie nagradzany twaróg o delikatnym, tradycyjnym, wiejskim smaku „Twarożek Babuni”. Sery podarował nam Prezes Spółdzielni Mleczarskiej „Michowianka”, pan Jan Chabros. A przekonała go do tego pani Dorota Tokarska – mama Jagody. Degustowaliśmy więc smaczne przekąski, kanapki i koreczki. Dodatkowo dziewczyny przygotowały mega smaczny koktajl truskawkowo – jagodowy na bazie mleka i jogurtu oraz sernik z truskawkami. Co prawda, za sernik trzeba było zapłacić symboliczną złotówkę, na pokrycie kosztów naczyń jednorazowych użytych do degustacji, ale było warto! Ogólnie było smacznie, zdrowo i kolorowo co można zobaczyć oglądając fotografie. W przygotowaniu tej degustacji pomagały mamy: Jagody Dziuby i Gabrysi Hudaś, które zaangażowały się w to przedsięwzięcie całym sercem, za co im z całego serca dziękujemy.
Przed nami święta. A więc dłuższa przerwa. Gimnazjaliści z „Dwójki” już się zastanawiają: kto tym razem podejmie się kolejnego wyzwania? I co tym razem będziemy degustować?
Małgorzata Wysoczyńska