ŚWIĄTECZNY JARMARK U SANGUSZKÓW

Na Świąteczny „Jarmark u Sanguszków” organizatorzy zapraszają już w najbliższą sobotę 12 grudnia. Na Rynku II w Lubartowie będzie można kupić ozdoby, różnego rodzaju rękodzieło i smakołyki na świąteczny stół. Będą wędliny, nalewki, jaja od kur z wolnego wybiegu, chleby litewskie, kwas chlebowy, chałwy i inne wyroby naszych sąsiadów z Litwy i Łotwy. „Laboratorium turystyki” z Kamionki pokrzepi odwiedzających jarmark gorącą grochówką.

To będzie organizowany już po raz drugi w naszym mieście „Jarmark u Sanguszków”. W sobotę 12 grudnia na placu przed Urzędem Miasta (Rynek II) zrobi się smacznie i kolorowo. Organizatorzy – Fundacja „Wczoraj i dziś dla jutra” oraz Lubartowski Ośrodek Kultury – dopinają wszystko na ostatni guzik, aby do Lubartowa przyciągnąć najlepszych wystawców, a co za tym idzie – duże grono odwiedzających jarmark. Atutem imprezy jest przede wszystkim możliwość kupienia produktu lokalnego, ekologicznego, a także rękodzieła.

Wystawcami podczas świątecznego jarmarku będą:

SKARBY NATURY – OLEJARNIA, Jola Pecio;
MANUFAKTURA RÓŻANA – Jola Mazurkiewicz;
MARIA RODAK ,WOLA OSIŃSKA – regionalne smakołyki, placuszki z warzyw;
,,BRZOST– EKO ’’ – BRZOSTÓWKA – ekologiczne warzywa;
CUKIERNIA – MARIA SIEJ – ciasta;
GOSPODARSTWO PSZCZELARSKIE – ANDRZEJ WITEK;
MOJE OWOCE – Klementowice – domowe przetwory owocowe;
MASARNIA KRUK Bronice;
MASARNIA GS Baranów – wędliny, chleb na zakwasie;
ZAKŁAD MIĘSNY WASĄG;
KEDAM – rodzinna firma oferująca naturalne wyroby z gęsi, kaczek, indyka;
Stacja Badawcza Ekologii w DOLINIE SZKŁA z Wąwolnicy- nalewki , zioła;
ŚNIADÓWKA – chleb na zakwasie z pieca chlebowego;
Gospodarstwo ekologiczne –Małgorzata Jonczak – przetwory z dyni ekologicznej i królestwo fasoli;
LEDA SER – http://www.leda-ser.pl;
ProBiotics Celejów – naturalne mydła www.probiotics.pl/probio-emy.html
Cukier Lukier Lublin www.cukierlukier.pl
Mieczysław Janiak – miody;
Magdalena Turkiewicz, Milanów –sękacze;
Gospodarstwo Mleczne Beata i Robert Janowscy Ludwinów – www.facebook.com/gospodarstwomlecznepodkasztanem – mleko, śmietana ,sery podpuszczkowe z ziołami , ser podpuszczkowy wędzony ,masło ,twaróg, ręcznie robione choinki z makaronu i szyszek;
Gospodarstwo – Ilona Wójtowicz – jajka od szczęśliwych kur ( z wolnego wybiegu );
Grupa Inicjatywna ,,Bez Granic ‘’ Brzeziny k/ Puchaczowa : pierogi z kapustą i grzybami, uszka, pierniki, pierniczki, susz owocowy, stroiki bożonarodzeniowe, bombki, anioły z masy solnej, choinki z papierowej wikliny;
Marta Pawlak – Kock – Ceramika użytkowa i artystyczna;
Anna GALAK – Lublin – przytulanki ręcznie robione oraz ozdobne świece ręcznie rzeźbione;
Elżbieta i Marek Barszcz – – witraże, ozdoby, lampiony, wisiorki;
Kucharzyk Wiesława – ozdoby świąteczne;
Fundacja ”Warsztat” Strzelce -ozdoby świąteczne z wikliny;
Elżbieta Janiak z Niemiec – prace szydełkowe : serwety, bieżniki, zabawki, ozdoby świąteczne, biżuteria;
Ryszard Nawojczyk , Renata Kukla -Chełm – malarstwo na drewnie –tematyka różna;
GOŚĆMI SPECJALNYMI BĘDĄ :
Wilno – Marek Andrijewskij, producent chleba czarnego litewski ego, ciasta drożdżowe, oraz sękaczy;
Smaki kresowe – chleby litewskie, kwas chlebowy, chałwy i inne wyroby naszych sąsiadów z Litwy i Łotwy;
JUNAKOR – Milejczyce –mrowiska , sękacze (Podlasie).

W godzinach południowych dzieci na Jarmarku powitają alpaki z firmy ,,PODAJ ŁAPĘ – Alpakoterapia , Kynoterapia ” z Baranówki. Co jest potrzebne do spotkania z Szampankiem i Hamerem? Marchewki, przysmak tych przesympatycznych zwierzaków!

(J.A.)

plakatJarmark