Smaki Regionów w Kozłówce

Muzeum Zamoyskich w Kozłówce przyciągnęło do siebie turystów bogactwem smaków, aromatów i barw. W niedzielę 19 lipca zorganizowano tam lubelski finał ogólnopolskiego konkursu na najlepsze tradycyjne specjały „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Festiwal_Kozlowka27

O nagrody ubiegało się ponad 150 produktów. Ich wytwórcy walczą o nominacje do ogólnopolskiego tytułu „Perła 2015”, przyznawanego najlepszym produktom i potrawom z różnych regionów kraju podczas wrześniowego „finału finałów” w Poznaniu. Eksperci od dobrego smaku wybiorą najlepsze regionalne smakołyki w kilku kategoriach.

Ci, którzy pierwsi przyjechali do Kozłówki, mogli degustować pejzankę – zupę, która znalazła się niegdyś w menu przyjęcia weselnego Michała i Marii Zamoyskich.

Aleksandra Jędryszka

 

Festiwal_Kozlowka6 Festiwal_Kozlowka8 Festiwal_Kozlowka4 Festiwal_Kozlowka10 Festiwal_Kozlowka28 Festiwal_Kozlowka1 Festiwal_Kozlowka2 Festiwal_Kozlowka3 Festiwal_Kozlowka11 Festiwal_Kozlowka9 Festiwal_Kozlowka5 Festiwal_Kozlowka12 Festiwal_Kozlowka13 Festiwal_Kozlowka15 Festiwal_Kozlowka16 Festiwal_Kozlowka17 Festiwal_Kozlowka18 Festiwal_Kozlowka19 Festiwal_Kozlowka20 Festiwal_Kozlowka21 Festiwal_Kozlowka22 Festiwal_Kozlowka24 Festiwal_Kozlowka25 Festiwal_Kozlowka26