Konkurs na najsmaczniejsze danie regionalne

Podczas II Lubartowskego Przegląd Kultury, Smaków i Rękodzieła Ziemi Lubelskiej

odbyły się konkursy na najsmaczniejsze danie regionalne i danie z ryb słodkowodnych.

Wybór był bardzo trudny, wszystkie dania, które wpłynęły na konkurs świadczyły o bardzo wysokim kunszcie kulinarnym pań.

Komisja konkursowa w składzie Zofia Gorgol, Małgorzata  Zdzienicka, Małgorzata  Jończak wyłoniła zwycięzców. Oto wyniki:

KONKURS NA NAJSMACZNIEJSZE DANIE REGIONALNE:

I miejsce – ZESPÓŁ ŚPIEWACZY ,,SENIORKI” TERENOWE GMINNE KOŁO EMERYTÓW I RENCISTÓW Kanie Stacja gm.Rejowiec Fabryczny za buraczaka

II miejsce – STOWARZYSZENIE DĄB W CIOSMACH (gm.Biłgoraj) za gołąbki z kaszą gryczaną w sosie borowikowym

III miejsce – Stowarzyszenie PERŁY CHMIELOWE Z CHMIELOWA (gm.Dębowa Kłoda)  za kisiel gryczany z olejem lnianym i cebulką

KONKURS NA NAJSMACZNIEJSZE DANIE Z RYB SŁODKOWODNYCH:

I miejsce – GRUPA TEATRALNA ,,OGNIWO” z Smoklęsk – ryby z Gospodarstwa Rybackiego w Samoklęskach za karpia z kaszą gryczaną i żurawiną

II miejsce – GRUPA INICJATYWNA ,,BEZ GRANIC ”powiatu łęczyńskiego za pierogi z karpiem

III miejsce – STOWARZYSZENIE PERŁY CHMIELOWA Z CHMIELOWA (gm. Dębowa Kłoda)  za karpia w kapuście kiszonej

[MZ]