Konkurs na najsmaczniejsze danie regionalne
Podczas II Lubartowskego Przegląd Kultury, Smaków i Rękodzieła Ziemi Lubelskiej
odbyły się konkursy na najsmaczniejsze danie regionalne i danie z ryb słodkowodnych.
Wybór był bardzo trudny, wszystkie dania, które wpłynęły na konkurs świadczyły o bardzo wysokim kunszcie kulinarnym pań.
Komisja konkursowa w składzie Zofia Gorgol, Małgorzata Zdzienicka, Małgorzata Jończak wyłoniła zwycięzców. Oto wyniki:
KONKURS NA NAJSMACZNIEJSZE DANIE REGIONALNE:
I miejsce – ZESPÓŁ ŚPIEWACZY ,,SENIORKI” TERENOWE GMINNE KOŁO EMERYTÓW I RENCISTÓW Kanie Stacja gm.Rejowiec Fabryczny za buraczaka
II miejsce – STOWARZYSZENIE DĄB W CIOSMACH (gm.Biłgoraj) za gołąbki z kaszą gryczaną w sosie borowikowym
III miejsce – Stowarzyszenie PERŁY CHMIELOWE Z CHMIELOWA (gm.Dębowa Kłoda) za kisiel gryczany z olejem lnianym i cebulką
KONKURS NA NAJSMACZNIEJSZE DANIE Z RYB SŁODKOWODNYCH:
I miejsce – GRUPA TEATRALNA ,,OGNIWO” z Smoklęsk – ryby z Gospodarstwa Rybackiego w Samoklęskach za karpia z kaszą gryczaną i żurawiną
II miejsce – GRUPA INICJATYWNA ,,BEZ GRANIC ”powiatu łęczyńskiego za pierogi z karpiem
III miejsce – STOWARZYSZENIE PERŁY CHMIELOWA Z CHMIELOWA (gm. Dębowa Kłoda) za karpia w kapuście kiszonej
[MZ]